China & limba chineza: care sunt oportunităţile?

Din momentul in care te-ai decis sa înveți limba chineza ești pe cale sa deschizi o noua lume la propriu si la figurat. China abunda de fapte istorice si nuanțe culturale neobișnuite. De-a lungul mileniilor China (中国: Zhōng guó) mot-a-mot: Regatul de Mijloc a reușit sa-si cresteze in colosul vremii un renume de invidiat. Invenții remarcabile. Oameni care au schimbat tipare de gândire. Lovituri de stat si războaie ce au dus la nașterea mai multor legende.

Toate aceste lucruri se reflecta in limba chineza. In ea se relevă subtilitățile caracterul chinezesc prin fabule și expresii specifice. Chinezii fac adesea trimiteri la poveștile și tradițiile lor străvechi în conversațiile de zi cu zi, astfel rezultă că, pentru a înțelege limba, este nevoie de a înțelege cultura și istoria bogată a Chinei.

Limba mandarina poate fi definita in sine ca o limbă și o artă in același timp. Mă refer aici in special la caligrafia chineză care reprezintă o poarta  in lumea spirituala a artistului (persoana care reliefează aceste ieroglife). Așa cum o sută de oameni au fețe diferite, așa si scrisul lor reprezintă un mod unic de a se exprima. Pornind de la modul în care aceștia mânuiesc ustensilele, si continuând cu stilul, tehnica fiecăruia in parte, caligrafia, este, rămâne si va fi o artă excepționala, exprimând nu numai idei generale, cotidiene dar si firea, caracterul și emoția artistului.

Caligrafia devine o adevărata bucurie pentru cei care doresc sa o învețe. Posedând cunoștințe despre caligrafia chineza ați făcut deja primii pași spre învățarea limbii mandarine. De vreme ce ați însușit anumite reguli elementare care țin de scrierea si implicit de citirea ieroglifelor chinezești, considerați ca ați câștigat pe buna dreptate, niște abilitați lingvistice si artistice de o valoare incomensurabila. Și în final, caligrafia chineza este reliefata ca un simbolul distinctiv al unei culturi distinctive atemporale, recunoscut în întreaga lume.

Înțelegerea limbii scrise oferă șansa de a înțelege mult mai bine portretul psiho-social al oamenilor și a culturii milenare din China, care rămâne unica in felul sau de-a fi. De vreme ce ați reușit sa stabiliți o baza lingvistica elementara a limbii chineze, va veți da seama treptat că caracterele chinezești sunt construite după un sistem destul de logic și practic. După ce veți poseda chineza mai mult sau mai puțin satisfăcător, veți avea acces la mii de ani de literatură scrisă de oameni care nu puteau vorbi unul cu altul, dar care au împărtășit un sistem de scriere comun.

Foarte puține dintre poveștile vechi si legendele chinezești  au fost traduse în alte limbi, dar cel care vorbește și citește „chineza” vă va spune, ca traducerile existente nu au aceeași încărcătura emoționala si cognitiva, optând mereu pentru varianta originală.

China este piața cu cea mai rapidă dezvoltare din lume și este gata pentru a deveni liderul economic mondial Nr 1, în timpul generației noastre. La moment actual, China se afla pe locul 2 in lume după capacitatea economica, rămânând zile numărate până când va prelua estafeta hegemonica de deținere a pieții globale din mâinile Statelor Unite ale Americii.

Abilitatea de a putea vorbi, scrie sau citi (in) limba chineză și accesul de comunicare la un grup de peste un miliard de oameni oferă un avantaj imens, indiferent de domeniul de activitate. Astfel spus, cunoașterea limbii chineze deschide noi orizonturi, șansele de succes fiind mai mult decât garantate. Chiar dacă nu poate fi folosita pe plan profesional, cunoașterea limbii mandarine arata grozav intr-un CV, deoarece este încă percepută ca fiind una dintre cele mai dificile limbi.

Ori, pentru învățarea limbii chineze, este nevoie de ani de dăruire, angrenați intr-o munca aproape “titanica”, daca nu chiar o munca de Sisif. O mulțime de oameni au încercat si continua încă sa însușească aceasta limba extrem de grea. Unii au renunțat, alții au fost încununați cu succesul binemeritat, fiind mulțumiți de efortul depus. Mai ales ca, se așteaptă in viitorul apropiat ca limba mandarina sa fie tot atât de populara ca si limba engleza. Si atunci de ce nu limba chineza?!

sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s