Citeva locuri interesante de vizitat in China

Situata in partea de est a Asiei, si marginita de Oceanul Pacific China este a treia tara ca marime din lume, dupa Canada si Rusia.

Beijing 北 京 [pinyin: běi jīng] trad. “Capitala de Nord”– capitala Chinei (cu aprox. 20 milioane locuitori), este cel mai important centru comercial, cultural, politic si educational.

Desi este unul dintre orasele antice ale Chinei, Beijing (cunoscut si ca Pekin) se afla la moment in topul celor mai dezvoltate orase din lume, cu numeroase cladiri zgarie-nori 摩天 大 楼 [mó tiān dà lóu] si cu centre comerciale imense si aglomerate. Centrul orasului e dominat de acoperisurile galbene ale Orasului Interzis 故 宫 [gù gōng], cel mai bine pastrat palat imperial.

Simbolurile orasului Beijing sunt: Piata Tianamnem  天 安 门 [tiān ān mén], cea mai mare piata centrala din lume, Templul Raiului 天 坛 [tiān tán], cel mai mare complex pentru sacrificii din lume, unde imparatul aducea anual sacrificii in prima luna a calendarului chinezesc si Opera din Beijing 京 剧 [jīn gjù], cu o vechime de peste 200 de ani, foarte populara in sec XIX, in timpul dinastiei Qing, fiind cunoscuta ca una din cele mai mari sisteme teatrale din lume. 

Shanghaiul上 海 [shàng hǎi]  (trad. deasupra/la mare) este cel mai mare si mai dezvoltat oras al Chinei, cu peste 23 milioane locuitori, si pare a fi alcatuit din trei orase distincte: unul pur chinezesc, unul cu influente franceze iar altul cu influente britanice.

Aici pot fi vizitate: Templul lui Budha, Orasul vechi, Gradina Yuyuan 豫 园 [yù yuán], (trad. Gradina fericirii) si cartierul financiar Pudong, unde se afla turnul de televiziune Oriental Pearl 东 方 明 珠 塔  [dōng fāng míng zhū tǎ], care e al treilea cel mai inalt turn din lume si Turnul Jinmao, al treilea zgarie-nori ca marime din lume.

Hong Kong  香 港 [Xiāng gǎng] este o zona administrativa (cu 7 milioane locuitori) si una dintre cele mai moderne si vizitate metropole din Asia. Acesta e format din Insula Honk Kong, Kowloon si Noile Teritorii.

Tibetul 西 藏 [xī zàng] este un loc foarte cautat datorita renumelui sau sacru, accesibil de multe ori doar initiatilor. Cea mai importanta regiune a acestuia e Lhasa, unde palatele si manastirile seamana mai degraba cu niste fortarete decat a lacase de cult.

Locurile permise turistilor sunt: Palatul Potala, unde au trait intregi generatii de Dalai Lama 达 赖 喇 嘛 [Dá lài Lǎ ma], Manastirea Jo-Khang, cea mai veche din Tibet si Palatul de Vara a lui Dalai Lama situat in parcul Norbulingka, inconjurat de un zid inalt cu simboluri falice.

Cel mai mare simbol al Chinei il reprezinta Zidul Chinezesc 中国 长 城Zhōng guó Cháng chéng ], unul dintre cele mai grandioase constructii ale civilizatiei umane. Constructia acestuia a inceput in timpul dinastiei Ming, lungimea la care ajunge in zilele noastre fiind de 6700 de km. Marele Zid Chinezesc a fost inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial inca din anul 1987.

Razboinicii de Teracota 兵 马 俑 [bīng mǎ yǒng], reprezinta o armata alcatuita din mii de statui, de dimensiuni 1:1, fiecare cu trasaturi unice si cu stiluri de armuri diferite, in functie de gradul fiecaruia. Muzeul Armatei de Teracota e localizat in Xi’an, provincia Shanxi.

La doar 3 ore distanta de capitala provinciei Sichuan 四 川 [sì chuān] (trad. 4 riuri) se afla rezervatia naturala Wolong, cea mai mare rezervatie de ursi panda 熊 猫 [xióng māo] din China. Vizitatorii pot observa ursii panda in mediul lor natural, se pot juca cu ei si pot ajuta supraveghetorii sa ii hraneasca.

Beijing  北 京 [pinyin: běi jīng]:“Capitala de Nord”;

Zgarie-nori  摩 天 大 楼 [mó tiān dà lóu];

Orasul Interzis  故 宫 [gù gōng];

Piata Tianamnem  天安门 [tiān ān mén];

Templul Raiului 天 坛 [tiān tán];

Opera din Beijing 京 剧 [jīn gjù];

Shanghai上 海 [shàng hǎi]  (deasupra/la mare);

Gradina Yuyuan 豫 园 [yù yuán]: ( Gradina fericirii/Pacii);

Oriental Pearl 东方 明 珠 塔  [dōng fāng míng zhū tǎ];

Hong Kong  香 港 [Xiāng gǎng];

Tibet 西 藏 [Xī zàng];

Dalai Lama 达 赖 喇 嘛 [Dá lài Lǎ ma];

Zidul Chinezesc 中国 长 城 [Zhōng guó Cháng chéng ];

Razboinicii de Teracota 兵 马 俑 [bīng mǎ yǒng];

Sichuan 四 川 [sì chuān] (4 riuri);

Ursi panda 熊 猫 [xióng māo].

sursa

2 gânduri despre „Citeva locuri interesante de vizitat in China

 1. Buna. Ma numesc Cristina Moraru.
  Mi-am propus ca urmatoarea calatorie care o voi face sa o fac in China. Am inceput sa iau informatii despre China pentru a stii ce sa vizitez intr-un timp scurt. Asa am ajuns pe blogul tau. Frumos Blog!
  Am un blog de calatorii. Sunt pasionata de calatorii, fotografie. Calatoriile le aleg cu grija. China a fost alegerea mea pentru 2013. Este o tara interesanta si are ce sa ofere celor care iubesc calatoriile.
  Adresa mea de calatorii:
  cristinamoraru10.wordpress.com

  • Buna! Cristina, sunt bucuros sa te cunosc! Multumesc pu feedback ! Sper f mult sa reusesti cit m curand sa vizitezi China ! Este si un vis de-al meu ! Personal, voi urmari pas cu pas blogul tau de calatorii (care apropo este destul de interesant pu mine, atingand tematica ce-mi place cel m mult la moment : China) in asteptarea postarilor despre China si nu numai ! Daca vei reusi si vei vizita China, o parte din mine : sinofil-ul, se va simti implinit ; ori vei fi primul Om care a vizitat China, pe care il cunosc / sau cel putin cu care am comunicat ! Mesajul tau mi-a dat ideea sa scriu in viitorul apropiat despre locuri ce merita vizitate in China. Multumesc inca o data ! Sper sa tinem legatura ! Spor in toate !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s