20 de moduri de a scrie cuvantul SABIE in chineza

Vin cu aceasta postare despre SABIE mulțumita lui snake, care, in unul din mesajele sale a menționat acest fapt: Caligrafia chineza poate reda cuvântul “sabie” in 20 de feluri diferite… Aici mi-am adus aminte de filmul „Eroul” (en: „Hero”), un film extraordinar, lansat in 2002, avându-l in rolul principal pe Jet Li.

Este o scena in film (care se petrece la școala de caligrafie din regiunea Zhao) unde personajul „Fara Nume” (Nameless) acesta fiind Jet Li ii propune unuia din asasini Sabia Frânta (Broken Sword)  care trebuia sa-l ucida pe Imparatul Qin (King of Qin), sa elaboreze un sul de cativa metri (8×4) care sa aibă scris pe el cuvantul SABIE.

Aici „Fara Nume” ii explică faptul că, datorită complexității limbii chineze: există 19 moduri de a scrie cuvântul „sabie”.  Dar iata ca, „Fara Nume” ii solicită sa încerce sa redea si un al 20lea mod caligrafic. Apropo, ceva de genul asta întâlnim si la eschimoși unde pentru cuvântul „zapada”, ei au in vocabularul lor mai mult de 50 de cuvinte / sinonime!

Deci sa revin la sabie si cele 20 de moduri de redare a lor in caligrafia chineza. Am decis sa aduc in aceasta postare mai multe informații despre „SABIE” si versiunile ei caligrafice.  Insa mai intai as vrea sa fac o scurta incursiune in lumea săbiilor chinezesti:

 “Sabia Tratat” 剑 经 /jiàn jīng/:

Istorie: Acest tip de sabie este legat de un faimos general (俞大猷 (Yu Da-You)) din dinastia Ming care a aparat China de invazia piratilor japonezi. Acest general a studiat arte martiale la un Templu Shaolin iar mai târziu a scris o carte (compilatie) despre arme de lupta / razboi etc. care contine o sectiune aparte pentru sabii numita: 劍經 (Jian Jing), „Sabia Tratat” (Sword Treatise).

 Sabia Lunga 单刀选 /dān dāo fǎ xuǎn/:

Istorie: Sabia “ia nastere” în timpul dinastiei Ming, atunci cand pirații japonezi s-au luptat cu soldații Ming. Sabia Lunga (Chinese Long Saber) se raporteaza in special la arta duelului japonez (Kenjutsu).

Sabia Militara Mare 大刀 /dà dāo/:

Istorie: Sabia Militara Mare (Chinese Military Big Saber) a luat nastere, devenind celebra, datorita Armatei a 29-a din cadrul Armatei Naționaliste Chineze care a luptat împotriva invadatorilor japonezi în anii 1930. Legenda spune că aceasta sabie era foarte eficientă, retezând cu mare ușurința capetele dușmanilor. Armata a 29a a luptat apărându-si pozițiile timp de 7 zile și 7 nopți la Xifengkou, (Hebei, China) aducând moartea a 3000 de dușmani. Cu toate acestea, din 500 de soldați de elită a Armatei a 29a din contingentul: “Sabia Militara Mare”, doar 20 au supraviețuit.

Sabia dreapta cu două tăișuri  /jiàn/:

Istorie: Sabia dreapta cu două tăișuri (Chinese Long Straight-Sword) isi are originile dintr-un manual vechi de 400 ani numit 武 备 志 (Wu Zhi Bei), scris de Mao Yuan-Yi. Tehnicile cuprinse în aceasta carte se crede că ar fi fost exportate din China în Coreea, apoi din nou înapoi în China.

Sabia – miner dublu 双手 /shuāng shǒu dāo/:

Istorie: Sabia-miner dublu (Double-Hand Sword):

În timpul războiului dintre pirații japonezi, si soldatii Ming, un oarecare ofiter Qi Ji-Quang a făcut rost de un manual de pregătire pentru mânuirea sabiei japoneze stil-Kage. Manualul a fost folosit in instruirea si pregătirea trupele Ming. Manualul a fost ulterior de mare ajutor si pentru Coreeni fiind introdus mai târziu in marele manual de lupte marțiale coreene.

 Sabia Comandantului 督劎 /tí dū jiàn/:

Istorie: Aceasta sabie (Commander Sword) se raporteaza la arta duelului sustinuta de Li Ru-Song – un comandant de oști a Dinastiei Ming, de origine coreeană. În timpul Razboiului-Imjin, când dinastia Ming a trimis trupe pentru a ajuta la apărarea Coreei, Li Ru-Song a fost cel care a “asistat” luptele împotriva japonezilor. El a reușit să ia înapoi Phenian-ul (capitala Coreii de Nord) de la comandantul japonez Konishi Yukinaga.

Sabia dubla 双劎 /shuāng jiàn/:

Istorie: Aici se găsesc fapte istorice interesante despre sabia dubla (Double Sword), subliniindu-se printre altele că sabia este destul de practica în luptă, permițând  chiar realizarea mai multor miscari ce țin de arta de lupta cu sabia (Sword Dance).

Pentru mai multe informatii despre sabiile chinezesti vezi aici.

Astfel mai jos expun cele 20 de moduri scrise a cuvântului SABIE (menționat in filmul Eroul/Hero) conform seal script – un stil vechi de caligrafie chineza:

Iata variantele cuvantului SABIE utilizate in timpurile noastre:

 

 

 

sursa 1 / sursa 2

4 gânduri despre „20 de moduri de a scrie cuvantul SABIE in chineza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s