Kowtow: Sau de ce se inchina Chinezii si cui?

kowtow copy

Termenul kowtow 叩头 [ kòu tóu ], provine din chineza, si este foarte cunoscut in lumea intreaga, exprimând actul de respect profund arătat prin gestul de genuflexiune / “inchinare pina la pamant”, fata de cineva, asa încât capul sa atingă solul. In cultura romana avem ceva asemănător cunoscut ca: a se ploconi.

ImperialRobesOfficialsPayingRespect_large

Acest gest de profunda reverența – un element de baza a culturii chineze isi are originile inca de pe timpurile dinastiei Han, simbolizând cel mai mare semn de respect. Ulterior, acest gest a fost utilizat pe scară largă pentru a arăta respect pentru cei nobili, pentru superiori, batrani, si în special pentru cei de sorginte imperiala, precum si pentru obiecte religioase și culturale. In prezent, utilizarea gestului kowtow a devenit mult mai redusa, folosindu-se numai la anumite evenimente in spațiul asiatic, fie in cercurile înalte ale elitei chineze sau japoneze etc.

Kowtow, a fost din start un fel de ceremonie de prostrație, efectuata de oficialii mandarini înaintea împăratului chinez. Aceasta implica ca persoana sa meargă in “toate patru labe” și sa atinga pământul cu fruntea de trei, patru sau uneori de nouă ori.Kowtow (1)

Termenul kowtow a intrat în limba engleză, în secolul al 19-lea pentru a descrie gestul de închinare în sine, însa treptat a capatat pe alocuri si o conotație negativa de umilința impusa, si auto-înjosire. Mulți occidentali care au întâlnit pentru prima data aceasta practica au crezut că era un semn de divinizare, dar kowtow nu are neapărat si conotații religioase în cultura chineză.

Conform filozofiei confucianiste kowtow este binevenit,  deoarece este practicat pentru a arata respectul pentru părinți și bunici. Copiii, de asemenea, pot practica kowtow fata de cei în vârstă, în special la ocazii speciale. De exemplu, la o nuntă, cuplul căsătorit practica kowtow in mod tradițional, fiind un gest necesar fata de parinti, in semn de recunoaștere pentru răbdarea, educația si efortul primit din partea lor._38143959_monks_afp

Însuși Confucius vedea practicarea kowtow ca un gest armonios, natural, care poate oferi corpului si mintii o stare armonioasa deosebita si un sentiment de respect. Mai mult decât atât, filozofia confucianista considera că practicarea kowtow  este un ritual important, fiind esențial pentru păstrarea armoniei in societatea chineza.

Exista mai multe caractere chinezesti care sa exprime termenul kowtow, desigur fiecare in parte avand mici nuante stilistice diferite intre ele.

4 gânduri despre „Kowtow: Sau de ce se inchina Chinezii si cui?

  1. Drept sa-ti spun eu il percep ca pe un gest de maxima umilinta, aceasta rezultand inclusiv din povestioara ta „implica ca persoana sa meargă in “toate patru labe” și sa atinga pământul cu fruntea de trei, patru sau uneori de nouă ori”. Respectul fata de parinti, bunici sau fata de alte persoane speciale nu se reflecta printr-o plecaciune care sa-ti franga propria personalitate. Supusenia dusa la extrem anuleaza propriul ego si este extrem de periculos. Un exemplu dur ar fi Korea de Nord – oameni cu creierele spalate, care nici n-ar sti ce sa faca cu propria libertate.

    Fiind o fire extrem de suspicioasa, plecaciunea exagerata mi-ar da de gandit f.mult si as incerca sa aflu ce se ascunde in spatele unei politeti exagerate. De altfel, cu toate plecaciunilor lor, chinezii si-au tradat deseori grupurile de apartenta, inclusiv imparatii. Asa ca… respectul, din punctul meu de vedere, este reflectat din comportamentul firesc al omului si energiile transmise simultan cu acesta.

    • interesant punct de vedere 🙂 la o adica, s-ar putea sa ai dreptate, cind vine vorba de inchinaciunea de genul kowtow – care pare pu cultura de VEST (fata de China) un atentat la propria demnitate! aici este f multe de spus! cu privire care au fost motivele care au dus la crearea acestui obicei. Printre altele, kowtow a fost la inceput impusa ca un fel de ceremonie fata de Imparat! deci cum am m spus aici sunt multe de spus! poate ar trebui sa facem schumb de Facebook IT ca sa developam discutia intr-un dialog m coplet:) si iarasi printre altele, imi aduc aminte din cartile citite despre istoria noastra cu voievozi si boieri – erau acolo momente de astea cind bietul taran trebuia sa se ploconeasca boierului, sau voievodului ca la carte cu diferite ocazii. atunci taranii inca nu stiau probabil de demnitatea personala… sau probabil aveau alte valori / fundamente de viata :(…) si se gindeau la numai cum sa ramina in viata…

  2. kowtow… imi aminteste de englezescul ‘cow’ =)) In orice caz, am gasit doua canale, CCTV si CCTV Documentary, care vorbesc numai despre China. Toti prezentatorii sunt chinezi, dar vorbesc in engleza xD Eu am DIGI si am cele doua programe. Tu?

    • salut! am facut rost de o antena parabola si am ceva acces la canale vb de chineza! insa prefer sa o invat din filme in mare parte de pe AsiaTorrents, din stiri de pe youtube cit si de pe fluentu.com. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s