Frumusețea cere sacrificiu: Învălătucirea picioarelor – un Imperativ in cultura chineza…

foot-binding1

Învălătucirea picioarelor 缠 足 /chán zú/ mot-a-mot: „picioare legate”, sau „piciorusele Lotus, dupa cum spun Chinezii, reprezinta o practica dureroasa (bazata pe axioma: frumusețea cere sacrificiu) de invălătucire a picioarelor la fetite pentru a impiedica/preveni dezvoltarea lor de mai departe.

Scena din filmul (romanul): Snow Flower And The Secret Fan:

Se considera ca aceasta practica isi are probabil originea din vremurile Dinastiei Song (960 – 1279 e.n.), de la dansatorii de curte de clasa inalta. Treptat, acest obicei s-a răspândit si printre clasele sociale de jos. În cele din urmă, invălătucirea picioarelor a devenit o moda FOARTE populara printre chinezi si a capatat chiar un caracter obligatoriu, mai ales ca barbatii considerau femeile cu picioarele-lotus extrem de atractive.

picior_lotus

Chiar și astăzi în China (regiunea: Guangzhou, aproape de Hong Kong), există familii care inca mai păstrează aceasta practica:

piciorul-lotus„. Mai mult decat atat, in Guangzhou, la sfirsitul secolului al 19-lea, in sinul familiilor clasei de jos, se respecta obiceiul de a lega picioarele conform practicii „picioarele-Lotus” fiicei celei mai mari, care era destinata să devina o doamnă (Lady) in societate. In schimb surorile mai mici, aveau sa fie SCUTITE, urmand sa creasca normal, pentru a deveni ulterior sclave domestice, concubine ale oamenilor bogati sau simple sotii de tarani – apte să lucreze la pamant alături de ei.

foot-binding2

Si totusi, pe de alta parte, „piciorusele-Lotus”: picioarele mici înguste ale „doamnelor” erau considerate frumoase și le ajutau/permiteau femeilor sa devina mai feminine si mai grațioase in miscari. Probabil, ca rasplata pentru anii de chin la care erau supuse aceste fetite (care ulterior deveneau adevărate Doamne) era faptul ca ele nu lucrau NICIODATA.

Foot_binding_shoes

Deși ulterior reformatorii chinezi contestau aceasta practica (barbara),  abia la inceputul sec. al 20-lea, invălătucirea picioarelor a început sa-si piarda din farmec, fiind deja pe cale de dispariție, parțial datorita noilor schimbari socio-culturale, parțial ca urmare a campaniilor anti-„piciorusele-Lotus”.

foot-binding-6

Un alt moment trist este ca, de-a lungul existentei sale, aceasta practica a dus la dizabilități pe viata pentru cea mai mare parte dintre femei. La momentul actual, inca mai pot fi întâlnite in China femei care au supravetuit si traiesc cu acest cu handicap „extrem de atractiv” (…)

footbinding4

sursa

6 gânduri despre „Frumusețea cere sacrificiu: Învălătucirea picioarelor – un Imperativ in cultura chineza…

  1. Tortura. Am vazut si eu un documentar cu acest subiect. Si astazi sunt parinti care practica tehnica asta. Se spunea ca fetele care nu aveau picioarele mici nu aveau sanse prea mari la casatorie, aceasta fiind o eticheta a … nobletii fizice! Nu inteleg cum puteau gasi frumusetea in asemenea monstruozitate!

  2. Nouă ne este greu să concepem astfel de obiceiuri, le considerăm barbare chiar, dar ele sunt practicate încă în lume. Doar dacă ne gândim la femeile din tribul Padaung sau Kayan Lawhi din nordul Thailandei, care-și lungesc gâtul cu ajutorul inelelor pe care le poartă, la unele de rit musulman cărora li se îndepărtează clitorisul și coase labiile, sau la cele din tribul Mursi din Etiopia, care poarta acele „ornamente” enorme în buza de jos(de data asta nu mă refer la labii 🙂 ). Indiferent cât de barabară ni se pare, e… cultura lor.

    • da intr-adevar pu noi este greu 🙂 ce mai! alta cultura 🙂 altii s-ar bate in piept ar spune: avem m multa civilizatie! e foarte interesant care sunt factorii cheie sau m bine spus in engleza : the triggers of such customs 🙂 care ii duc pe unii / pe unele popoare la asa practici … cu privire la obiceiuri nu m putin barbare din Tailanda si prin alte tari tot din zona aceea : Asia de sud-est si chiar si in unele triburi din Africa, practicile de infrumusetare / estetizare / purificare etc. a trupului uman; sunt vazute prin alti ochi / cu ochii culturii lor pe care o vad normala si la locul ei/lor… multe se pot spune aici, pe aceasta tema… de una sunt sigur: mereu vor fi 2 tabere care vor respecta traditiile 🙂 dar si care le vor condamna (…)

      Indiferent cât de barabară ni se pare, e… cultura lor.

  3. Ne-am obisnuit cu ideea ca frumusetea cere sacrificii mai ales din partea femeilor.Am vazut de-a lungul timpului multe asemenea exemple.Cu toate acestea invalatucirea picioarelor este dupa parerea mea, una din cele mai reprezentative…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s